Шта се збива са овим свијетом, шта се то догађа са нашом планетом?

planet

Однекуд уђе и мој живот један телевизијски канал. Доскора нисам знао да постоји а у задње вријеме ту се нагледах сваког чуда и ужаса. Јер хтјели ми не хтјели, задњих година вријеме, временске згоде и незгоде, катастрофе и несреће, све чешће заокупљају нашу пажњу и ите како нас забрињавају. Још прије више од десет година примјећен је, у оно вријеме, „забрињавајући пораст великих природних катастрофа које се називају „супернесреће“. ”Комбинација страшних временских непогода и увећани број повриједа људи и оштећења имовине учинило је да задње године буду најсмртоносније откада се зна“. (Марио Сејгли)  У то вријеме, у саопштењу Међународног црвеног крста велисе да је за задњих 6 година „број унесрећених порастао са од мање од пола милиона на више од пет и по милиона“.


Шта тек да кажемо за задњу декаду? Катастрофе које тресу ову планету све чешће су ударне вијести у свим медијским средствима. Насумице, пошао сам на веб сајт Си-Би-Си-ја, наше најутицајније медијске куће и ево, отприлике, које су ударне вијести биле августа 6, љета Господњег 2010:

-Одрони у Бритиш Колумбији – наређена евакуација;

-Дим од шумских пожара прекрилио Бритиш Колумбију; поднаслов: Преко 4 хиљаде шумских пожара у Бритиш Колумбији;

-Подивљале ватре завиле Москву у густи смог;

-Пакистанске поплаве унесрећиле милионе;

-Индијски Кашмир погођен смртоносним поплавама;

-Прорадио вулкан у Индонезији.


Било је тих несрећних вијести, наслова и поднаслова још, само ко би их све побројао.


Нису само временске катаклизме биле тога дана на вијестима. Ево и још неких па ће се, касније, једне вијести са другима повезати:

-Шварценегер подстиче обнову геј бракова;

-Шеврон остварио право да на Арктику отвара бушотине;

-Б. П. (Бритиш Петролеум) разматра отварање запечаћеног извора у Океану, итд.


Па истога дана, на истом мјесту, читамо бескрајно редање порока, крви и убистава:

-3 мртваца нађена у велферашком комплексу у Риђајни;

– Полиција истражује случај жене која се, лажно, представљала као болесники од рака и сакупљала добровољне прилоге;

-Пријавила се полицији мајка убице, итд.


Гријех је оптеретио и притиснуо ову нашу планету, долину плача нашег те видимо и „знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада.“ (Рим. 8, 23)


Ми исповједамо да је Господ Сведржитељ и вјерујемо зато да ни ову нашу планету није испустио из својих божанских руку. Ја сам Господ – опомиње нас Он – „који правим свјетлост и стварам мрак; градим мир и стварам зло; ја, Господ чиним све то“. (Ис. 45, 7) А пророк Амос додаје на ово, Исаијино, своје, директно, питање: „Хоће ли бити несреће у граду, а Господ да је не учини“.


И као што се освједочавамо, несрећа свуда и на све стране. Једна другу, гора гору смјењује и толико да нам брзо промичу свијешћу и почињемо да их доживљавамо као свакодневну појаву. Кад се пшодсјетим неколико стравичних катастрофа, које су, задњих двије – три године потресале планету, на разним крајевима њеним, зачудим се како сам те страшне катаклизме тако брзо заборавио и иза себе забацио.


Очигледно је, дакле, да има Прста Господњег у несрећама нашим. А зашто?


На нама, у добу овом, могу се дословно примјенити ријечи пророка Божијег, псалмопјевца Давида: Господ гледа „с небе на синове човјечије, да види има ли који разуман, тражи ли који Бога. Сви су зашли, сви се покварили, нема никога да добро твори, нема ниједнога.“ (Пс. 33, 13 – 14)


„Гле, изнесох данас преда те живот и добро, смрт и зло.“ (5. Мојс. 30, 15) „Свједочим вам данас небом и земљом, да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство; зато изабери живот, да будеш жив ти и сјеме твоје.“ (5. Мојс. 30, 19)


Видимо да нас Створитељ наш ставља пред избор. Ако узаслушамо глас Његов и вољи се светој Његовој покоримо,  с неба нам Он шаље обиље благослова својих. Па нам вели: „Благословен ћеш бити у граду, и благословен ћеш бити у пољу; благословен ће бити плод утробе твоје, и плод земље твоје и плод стоке твоје, млад говеда твојих и стада оваца твојих. Благословена ће бити котарица твоја и наћве твоје“. (5. Мојс. 28, 2 – 5) „Господ ће послати благослов да буде с тобом у житницама твојим и у свему зашто се прихватиш руком својом.“ (5. Мојс. 28, 8) „Отвориће ти Господ добру ризницу своју небо, да да дажд земљи твојој на вријеме.“ (5. Мојс. 28, 12)


„Ако не узаслушаш гласа Господа Бога својега да држиш и твориш гласа Господа Бога својега да држиш и твориш све заповјести његове  и уредбе његове, које ти ја данас заповједам, доћи ће на тебе све ове клетве и стигнуће те. Проклет чеш бити у граду, и проклет ћеш бити у пољу. Проклета ће бити котарица твоја и наћве твоје. Проклет ће бити плод утробе твоје и плод земље твоје.“ (5. Мојс. 28, 15 – 18) „Удариће те Господ сухом болешћу и врућицом, и грозницом и жегом и мачем, и сушом и медљиком, које ће те гонитги док не пропаднеш. А небо над главом твојом биће од мједи (бакарно – В. Т.) а земља под тобом од гвожђа. Учиниће Господ да дажд земљи твојој буде прах и пепео, који ће падати с неба на те, докле се не истријебиш.“ (5. Мојс. 28, 22 – 24) „Много ћеш сјемена изнијети у поље, а мало ћеш сабрати, јер ће га изјести скакавци.“ (5. Мојс. 28, 38) „Пустиће Господ на тебе и на сјеме твоје зла чудесна, велика и дуга, болести љуте и дуге.“ (5. Мој. 28, 59)


Је ли нам тешко да повежемо проклетство Божије са вијестима једнога јединога дана, љета Господњег 2010, августа 6?


Бије нас Отац наш небески, да нас раздрма и к себи призове. „Еда је мени мило да погине безбожник, говори Господ, а не да се одврати од путова својих и буде жив.“ (Јез. 18, 23) Сва твар уздише под теретом гријеха грјешног човјека па се и нама понекад учини да дуготрпљење Божије краја нема. А има. Него, Господ нас „дуго трпи, јер неће да ико пропадне но да се покају“.  (2, Петр. 3, 9) „Бог не гледа ко је.“ (Рим. 2, 11) „Кад се праведник одврати од правде своје и учини неправду, погинуће с тога. А кад се безбожник одврати од своје безбожности и учини суд и правду, он ће бити жив с тога.“ (Јез. 33, 18 – 19) Кад се становници Содома и Гомора не покајаше се са содомије своје, Господ затр градове њихове, „и сву ону раван, и све људе у градовима и род земаљски. А када се Ниневљани памети призваше и покајаше се, „Бог видје дјела њихова, гдје се вратише са злога пута својега, и раскаја се Бог ода зла које рече да им учини и не учини.“ (Јона, 3, 10)


Откуд ова учесталост несрећа и катаклизми?


Није наше да знамо „времена и рокове које је Отац задржао у својој власти“. (Дј. ап. 1, 7) „А о дану томе и часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам. Јер како је било у дане Ноја, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега. Јер као што у дане пред потопом  јеђаху и пијаху, ђењаху се и удаваху до онога дана кад Ноје уђе у ковчег, и не схватише док не дође потоп и однесе све; тако ће бити и долазак Сина Човјечијега.“ (Мт. 24, 36 – 39)


Има много могућих одговора зашто нас несреће бију свакодневно, но мени се неминовно намеће као превасходни одговор, због наше грешности тврдоврате. И одмах, за тим одговором слиједи следећи:  Очигледно је да се каца гњева Господњег  (Откр. 14, 19) убрзано пуни и да нам се примиче тренутак када ће Господ доћи да изравна рачуне своје са грешним родом људским и творевину своју васпостави онаквом каквом је бјеше створио. Воли нас Бог, Створитељ наш и из те љубави своје, очинске, упућује нас на знаке који указују на његов скори долазак.


 А кад сеђаше на гори маслинској приступише к Њему ученици насамо говорећи: Кажи нам кад ће то бити? И какав је знак Твог доласка и краја века? И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.  Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити.  Чућете ратове и гласове о ратовима. Гледајте да се не уплашите; јер треба да то све буде, али није још тада крај.  Јер ће устати народ на народ и царство на царство; и биће глади и помори, и земља ће се трести по свету.  А то је све почетак страдања. (Мт. 24. 3 – 8)


Стражите дакле, јер не знате у који ће час доћи Господ ваш. (Мт. 24 – 42)