Kњиге

jevandjeljske_smallЈеванђељске

Tврди повез: 379 cтpaнe
Језик: Српски
Издавач: Heвeн (2012)
ISBN-10: 8678423099
ISBN-13: 978-8678423093

 

Опис:

Књугом Јеванђељске Прота Томић „ставља у исту духовну раван два наизглед неспојива времена – вријеме утвђивања вјере Христове и вријеме њеног убрзаног, рекли бисмо страсног разграђивања?
Оно од чега би требало поћи да би се разумјела снага Томићевог проповиједања јесте његов бескомпромисни судар са свијетом око нас, са нашом свакодневицом, бескрвном и маловјерном. Проповједникова ријеч беспоштедно сецира ткиво садашњице и разоткрива наше корачање овом планетом као низ компромиса у којима се исцрпљујемо и нестајемо као Божија бића. Основна особина нашег времена, дакле, јесте супротстављање Животодавцу. Сваки изазов нашег времена аутор сагледава спрам вриједности успостављених у доба записивања Светог писма; свака актуелна духовна бура премјерена је инструментима који су баждарили силину потопских падова и голготских страдања.  Из ове способности да духовно борави истовремено у оба свијета, и да пролазне драме и порозне стандарде садашњице премјери аршинима вјечних вриједности, слиједи и протино умијеће да јеванђељску причу сагледа увијек из новог угла.
Оно што Томићево проповједништво чини изузетним јесте његова способност да у исто вријеме док разоткрива нашу духовну слабост буде и наш утјешитељ и исцјељитељ.  Док у једној руци држи Свето јеванђеље, спрам којег самјерава наш сваки корак, другом прота Томић нуди Крст спасења; док  грми и грди, он прашта и благосиља; док повређује наше ране, он излива на њих обиље милости и љубави.“ (Др Давор Милићевић)


Ријеч Божија Неспутана

Tврди повез: 294 cтpaнe
Језик: Српски
Издавач: Источник (2009)
ASIN: B00A33I2OK

 

 

Опис:

Kњигa је годишњи круг проповједи на апостолске теме. Пошто се чини да су апостолска читања на светој Литургији  издвојена из њиховог контекста, Прота Василије настоји да кроз своје проповједи та штива заокружи и заодјене временом и околностима у којима су настала и да им да шира богословска објашњења. Вриједност ове књиге огледа се у настојању аутора да Апостолово вријеме повеже са временом у којем живимо и да укаже на универзалне и вјечно важеће стандарде Закона Божијег и моралних норми које из тог Закона проистичу. То се врхуни у Апостоловој опомени да се не дамо „завести различитим и туђим учењима“, (Јевр. 13, 9) јер је Исус Христос исти „јуче и данас и у вијекове“. (Јевр. 13, 8)

„Овај зборник црквеног беседништва представља знатан допринос нашој богословској омилитичкој литератури. Језик је јасан, излагање концизно, па се књига лако чита.“ (Др Станимир Спасовић)

 

The Unbound Word of God

Tврди повез: 320 cтpaнe
Језик: Енглески
Издавач: Источник (2009)
ISBN-10: 8687403062
ISBN-13: 978-8687403062