Рођењe

miroslav

Света Црква, мајка наша, прати свако своје чедо од рођења до смрти његове и наставља духовну бригу о дјеци својој и послије смрти њихове. Овдје ћете наћи најнеопходније одговоре на практична питања, везана за духовну бригу Цркве о дјеци својој.

Тако, на примјер, када је ријеч о светој Тајни крштења ја нећу говорити о смислу и значају ове свете Тајне него ћу  покушати да, у основама, одговорим на питања шта је све од материјалних ствари неопходно за извршење  ове свете Тајне и, такође, да одговорим на друга, практична, питања која се уз ову свету Тајну појављују.

Кренимо редом.


Рођењe

Чим се дијете роди, треба позвати свештеника да се Богу помоли за породиљу и дијете, да, као што у Молитви за ту прилику одређенојстоји, Господ заштити њу и новорођенче који роди и да је Бог сачува “под својим окриљем од данашњега дана до краја њеног живота.“


Осми Дан

Y осми дан треба дијете донијети пред цркву – мајка то не чини – и свештеник, пред храмовним вратима обавља ЗНАМЕНОВАЊЕ ДЈЕТЕТА  – назначава га Господу – и даје му име – обично светитеља у чији се дан дијете родило – и то име, “црквено“, како наш народ каже, дијете носи до свог крштења, када добија своје крштено име. Име даје кум у сагласности са родитељима. Том приликом се узме освећена водица са којом се дијете купа до 40. дана.

Ако се дијете не доноси, отац узме флашу са водом, свештеник обави знаменовање и том водом дијете се купа до 40. дана.

Ово је прилика да се одговори на питање да мајка, тобоже, “не треба да присуствује крштењу свога дјетета“. Није тачно, осим ако се крштење, из разноразних разлога, а најчешће због неке хитности,  деси у периоду од 40 дана од рођења. Наиме, за вријеме од 40 дана, периоду чишћења, породиља не треба да нигдје иде а нарочито не у цркву. Ако се крштење у том периоду деси обавља се без присуства мајке. Послије овог периода ко може бити позванији од мајке да учествује у крштењу њеног дјетета.


Четрдесети Дан

Taj дaн или првом погодном приликом, родитељи -мајка, обавезно –  и, ако је могуће,  кумови долазе са новорођенчетом, опет, пред црквена врата и ту се свештеник моли за породиљу и дијете рођено, да Господ очисти породиљу од сваког гријеха и нечистоће и да је, молитвама часног свештенства, удостоји да нађе уточиште у светој, саборној Цркви и да уђе у храм Божије славе и да буде удостојена причешћа Часним Тијелом и Крвљу Христа Господа. А за новорођенче се моли да га Бог благослови и учини да оно порасте и буде разумно, мудро, и, пошто га је Бог призвао у свјетлост Сунца, да га удостоји “и духовне свјетлости у вријеме које је одредио“; да се удостоји светог крштења и буде убројено у изабраника Царства небескога.

Потом свештеник уводи породиљу и новорођенче у храм и од тада је мајка добродошла у цркву кад год зажели да дође.


Крштењe

Што се свете тајне крштења малог дјетета тиче, треба знати да у погледу времена и мјеста крштења дјетета Црква не поставља никакве услове ни ограничења осим ИСТИНСКЕ ВЈЕРЕ И ОСНОВНОГ ЗНАЊА О ВЈЕРИ кумова. Црква крштава малу дјецу вјером њиховиг ДУХОВНИХ РОДИТЕЉА – КУМОВА. Када се крштава одрасла особа, услов је његова истинска вјера и основно знање о вјери.

Кумство је веома значајна и одговорна функција. Често се мијешају појмови другарства и пријатељства са кумством. Кумство је далеко изнад и једног и другог. Кумови су одговорни за духовно узрастање и подизање дјетета. Отуда у Православној цркви само ВЈЕРУЈУЋЕ И ПРАВОСЛАВНО КРШТЕНЕ ОСОБЕ могу бити кумови. Не може се очекивати од неправославног да дјетету да нешто што ни сам нема.


Шта Треба Спремити За Крштење?

Основни елементи  за  крштење су слиједећи: СВИЈЕЋА, КРСНИЦА И НЕШТО НОВО ЗА ОБЛАЧЕЊЕ. Крсница је бијело платно – у недостатку добар је и бијели пешкир, стандардне величине. Треба знати да се дијете у нову одјећу облачи тек пошто се крсти.- Претходно свештеник, у току обреда, благослови нову одјећу.

Света Тајна крштења може да се обавља у свако доба године; уз пост и мрс, само што уз пост храна мора бити посна. Такође, крштење може да се обави на сваком прикладном мјесту.

Кад се крштава одрасла особа, потребно је да у одјећи буде бијела кошуља, блуза или хаљина, када је женско у питању.

Ако се дијете крштава ван храма, у родитељској куђи, на примјер, потребно је спремити: подесан сто, посуду за освећење воде,. повећу кадицу и, разумије се, све друго напријед речено.